Wędzona słonina to jeden z najlepszych dowodów na to, że w domowym wędzeniu liczy się prostota i jakość składników. Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają naturalny smak słoniny, nadając jej delikatną, ziołową nutę i przyjemną pikantność. To wyrób, który od lat gościł w spiżarniach – nie bez powodu. Dawniej to właśnie słonina była wędzona najczęściej, ponieważ doskonale znosiła długie przechowywanie, zachowując smak i aromat przez wiele tygodni.
Przepis na wędzoną słoninę z ziołami
Przygotowanie:
- Słoninę pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej ją zapeklować.
- Utrzyj w moździerzu tymianek, rozmaryn, chilli i pieprz.
- Dokładnie natrzyj każdy kawałek słoniny mieszanką przypraw i peklosolą.
- Umieść w szczelnym pojemniku i odstaw na minimum 7 dni.
- Po peklowaniu nabij na haki wędzarnicze i pozostaw na 24h do osuszenia.
- Przełóż do wędzarni. Temperatura wędzenia powinna wynosić 45°C. Wędź słoninę przez około 3–3,5 godziny. Na ostatnie 30 minut podnieś temperaturę do około 60°C, aby odpowiednio utrwalić smak i aromat wyrobu. Do wędzenia polecamy użyć zrębki olchowe.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek