pixel
Browin Przepiśnik - Wędzona słonina z ziołami

Wędzona słonina z ziołami

Mięso i wędliny

2025-12-12 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Wędzona słonina to jeden z najlepszych dowodów na to, że w domowym wędzeniu liczy się prostota i jakość składników. Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają naturalny smak słoniny, nadając jej delikatną, ziołową nutę i przyjemną pikantność. To wyrób, który od lat gościł w spiżarniach – nie bez powodu. Dawniej to właśnie słonina była wędzona najczęściej, ponieważ doskonale znosiła długie przechowywanie, zachowując smak i aromat przez wiele tygodni.

Przepis na wędzoną słoninę z ziołami

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej ją zapeklować.
  2. Utrzyj w moździerzu tymianek, rozmaryn, chilli i pieprz.
  3. Dokładnie natrzyj każdy kawałek słoniny mieszanką przypraw i peklosolą.
  4. Umieść w szczelnym pojemniku i odstaw na minimum 7 dni.
  5. Po peklowaniu nabij na haki wędzarnicze i pozostaw na 24h do osuszenia.
  6. Przełóż do wędzarni. Temperatura wędzenia powinna wynosić 45°C. Wędź słoninę przez około 3–3,5 godziny. Na ostatnie 30 minut podnieś temperaturę do około 60°C, aby odpowiednio utrwalić smak i aromat wyrobu. Do wędzenia polecamy użyć zrębki olchowe.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

wędzona słonina

słonina domowa

domowe wędzenie

tradycyjne wędzenie