Święta Wielkanocne to czas spędzany z rodziną za suto zastawionym stołem, na którym nie może zabraknąć słodkości. Pascha to potrawa wielkanocna, która gości w wielu domach. Najlepiej smakuje ta przygotowana z własnego twarogu z dużą ilością bakalii, Ty decydujesz jakich. Sprawdź jakie to proste!
Przepis na paschę wielkanocną
Twaróg zmielić przez najdrobniejsze sito, można zrobić to dwukrotnie.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą puszystą, białą masę. Dodać nasiona wanilii, skórkę pomarańczową oraz połowę skórki z cytryny. Nadal miksować dodając po jednym żółtku. Kiedy żółtka dobrze połączą się z masłem, dodać zmielony twaróg i jeszcze chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy.
Bakalie wcześniej sparzone odsączyć, można je delikatnie posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy, całość mieszając łyżką.
Sito serowarskie wyłożyć chustą serowarską lub gazą i przełożyć masę. Można również użyć foremek serowarskich różnego kształtu. Brzegi gazy zawinąć na wierzch masy serowej. Można delikatnie docisnąć np. talerzykiem od góry. Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i posypać pozostałą skórką z cytryny.