Browin Przepiśnik - Wieprzowo-drobiowa wędlinka z szynkowaru

Wieprzowo-drobiowa wędlinka z szynkowaru

Mięso i wędliny

2021-03-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione


Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami fantastycznym przepisem jednej z naszych Klientek – Pani Aleksandry, autorki konta na Instagramie @olaaaafikssss. Pani Ola „pod lupę” wzięła nasz szynkowar i przygotowała swoją wariację na temat wędliny drobiowo-wieprzowej. Co jest jej sekretem? Pieczarki! Jeśli zatem szukacie pomysłu na nowy dodatek do kanapek, to gwarantujemy, że ten Was zachwyci. A Pani Aleksandrze gorąco dziękujemy za podzielenie się z nami przepisem – i prosimy o kolejne!

Pierś i mięso wieprzowe umyj, a następnie osusz. Każde z mięs natnij z jednej strony w odstępach ok. 1 cm. Przyprawy zmiel w młynku lub rozbij w moździerzu. Polej mięso oliwą z oliwek i posyp stworzoną mieszanką przypraw. Dokładnie natrzyj mięso – również w miejscu nacięć. Pieczarki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Włóż po jednym plasterku pieczarki w każde nacięcie w mięsie. Mięsa złóż tak, by nacięcia się zazębiały. Delikatnie i ostrożnie przenieś całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Dociśnij sprężyną i zamknij wieczko. Odstaw do lodówki na 24 godziny, po tym czasie wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny. Parz, nie przekraczając 75⁰C. W zależności od ilości użytego mięsa, temperaturę tę utrzymuj przez 1-1,5 godz. Mięso pozostaw do powolnego wystudzenia. Smacznego!

Wieprzowo-drobiowa wędlinka z szynkowaru

...bo domowe jest lepsze!

szynkowar