Browin Blog - Badania laboratoryjne

Badania laboratoryjne

2019-10-28
ulubione

Eksperci z dziedziny biotechnologii, mikrobiologii i enologii posiadają wyjątkowe miejsce w strukturze Browinu. Laboratorium, które tworzą dysponuje nie tylko ogromnym potencjałem, ale przede wszystkim wysokiej jakości sprzętem biotechnologicznym. Laboratorium wyposażone jest w specjalistyczną aparaturę pomiarową, która umożliwia kompleksowe badania każdej próbki wina lub soku. Dzięki wdrożonemu systemowi ISO 22000 skrupulatnie spełniają wszelkie wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. 

Sprzęt, którym aktualnie dysponujemy : 

  • Analizator - umożliwia analizę moszczu i wina (stężenie poszczególnych cukrów, glicerolu, poszczególnych kwasów, aldehydu octowego, związków azotowych, polifenoli oraz siarczynów).
  • Gęstościomierz - pozwala na szybki i precyzyjny pomiar gęstości, stężenia cukrów i alkoholu metodą oscylacyjną.
  • Refraktometr - służy do analizy stężenia cukrów oraz alkoholu.
  • pH-metr laboratoryjny wraz z zestawem do miareczkowania pozwala na określenie kwasowości moszczu lub wina.
  • Mikroskop - służy do oceny czystości mikrobiologicznej.​



Lp. Parametr Metoda Urządzenie Objętość
próbki [ml]
1 alkohol [%] pomiar gęstości destylatu gęstościomierz oscylacyjny 300
2 kwasowość ogólna miareczkowanie potencjometryczne pH-metr laboratoryjny 50
3 cukier (glu+fru) [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
4 cukier całkowity [%] zawartość cukru w soku gęstościomierz oscylacyjny 50
5 pH odczyn pH pH-metr laboratoryjny 50
6 gęstość [g/ml] pomiar gęstości gęstościomierz oscylacyjny 50
7 glicerol [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
8 kwas L-jabłkowy [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
9 kwas L-mlekowy [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
10 kwas winowy [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
11 kwas cytrynowy [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
12 polifenole [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
13 SO₂ wolne [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50
14 SO₂ całkowite [g/l] metoda enzymatyczna automatyczny analizator wina 50



Lp. Parametr Metoda Urządzenie Norma OIV Objętość próbki [ml] Rodzaj
SOK / MOSZCZ
1 kwasowość ogólna
[g/l]
miareczkowanie
potencjometryczne
pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-01 50 PODSTAWOWY
2 cukier całkowity
[%]
zawartość
cukru w soku
gęstościomierz
oscylacyjny
-
3 pH odczyn pH pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-15
1 kwasowość ogólna
[g/l]
miareczkowanie
potencjometryczne
pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-01 100 PROFESJONALNY
2 pH odczyn pH pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-15
3 cukier całkowity
[%]
zawartość
cukru w soku
gęstościomierz
oscylacyjny
-
4 kwas L-jabłkowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-26
5 kwas winowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-05B
(zmodyfikowana)
6 kwas cytrynowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-09
(zmodyfikowana)
7 polifenole
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
-
WINO
1 alkohol
[%]
pomiar gęstości
destylatu
gęstościomierz
oscylacyjny
OIV-MA-AS312-01A 350 PODSTAWOWY
2 kwasowość ogólna
[g/l]
miareczkowanie
potencjometryczne
pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-01
3 glukoza, fruktoza
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS311-10
4 SO₂ całkowite
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
-
1 alkohol
[%]
pomiar gęstości
destylatu
gęstościomierz
oscylacyjny
OIV-MA-AS312-01A 350 PROFESJONALNY
2 kwasowość ogólna
[g/l]
miareczkowanie
potencjometryczne
pH-metr
laboratoryjny
OIV-MA-AS313-01
3 glukoza, fruktoza
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS311-10
4 SO₂ całkowite
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
-
5 kwas L-jabłkowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-26
6 kwas winowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-05B
(zmodyfikowana)
7 kwas cytrynowy
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS313-09
(zmodyfikowana)
8 polifenole
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
-
9 glicerol
[g/l]
metoda
enzymatyczna
automatyczny
analizator wina
OIV-MA-AS312-05



Zapraszamy do kontaktu!