Browin Blog - TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

2020-07-23

Czy słyszeliście, że nasze drożdże piekarskie objęte są obecnie promocją i kosztują tylko... 1 zł?! Cieszymy się, że przez ostatnie miesiące wielu z Was podjęło wyzwanie domowego piekarnictwa i że zgodnie z myślą "...bo domowe jest lepsze", próbowaliście zrobić swoje własne chleby czy bułki. Dziś przychodzimy do Was z listą dań mniej oczywistych, które sprawdzą się zarówno w formie śniadań, obiadów, jak i atrakcyjnych przekąsek. 
Łapcie więc za drożdże, roboty i inne kuchenne urządzenia – i do dzieła! Pyszne doznania czekają!

DROŻDŻOWY KULEBIAK Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

Kulebiak, kapuśniak, pieróg drożdżowy z kapustą – to danie znane jest pod wieloma nazwami i w wielu formach. Możesz je przygotować jako pojedyncze bułeczki, roladę lub zawijańce. Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem sprawdzi się jako pomysł na obiad bez mięsa lub jako dodatek do barszczu czerwonego. W niektórych rejonach Polski stanowi przekąskę, w innych wigilijne danie. Nieważne jednak kiedy i w jakiej formie go zrobisz – kulebiak to danie, które rozpływa się w ustach i zapewniamy, że nie będziesz w stanie skończyć na jednym kawałku! Przepis znajdziesz tutaj.


FOCACCIA — WŁOSKI CHLEBEK

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

Foccacia (wymawiamy to słowo mniej więcej jako fokacz’a ) jest rodzajem pieczywa podobnym do spodu od pizzy. Serwowana jest ona jako przystawka przed daniem głównym, najczęściej na ciepło. Świetnie smakuje jako przekąska. Wzbogacać ją możemy różnymi dodatkami, takimi jak oliwki, rozmaryn, pomidorki, cebula, szczypiorek i wiele innych. Ten włoski chlebek to świetny sposób, by wykazać się nie tylko kulinarnie, ale i artystycznie, bowiem ułożone na focaccii warzywne dodatki tworzyć mogą piękne obrazy. Szczegółowe informacje jak zrobić włoski chlebek znajdziesz w tym przepisie.


DOMOWY CHLEB TOSTOWY

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

Kto nie lubi smaku świeżych tostów z pysznym dżemem, domowym twarogiem lub własnej roboty serem? Ten łatwy w wykonaniu, pyszny, a co najważniejsze – zdrowszy od kupowanego w sklepach chleb tostowy, to jeden z wielu świetnych sposobów m.in. na pozbycie się zbyt dużego zapasu drożdży. Jesteśmy pewni, że w tym aromatycznym, pszennym chlebie ze spieczoną skórką rozkocha się cała Twoja rodzina. Chleb jest idealny zarówno do robienia tostów, grzanek do zup, jak i zwykłych kanapek. Przepis znajdziesz w naszym wpisie.


GRISSINI - BROWINISSIMI — PALUSZKI CHLEBOWE

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Pieczywo to jest wyrabiane z drożdżowego ciasta. Ty również możesz przygotować tę prostą, szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, która w zależności od dodatków i użytych przypraw może mieć różne oblicza. Paluszki chlebowe sprawdzą się nie tylko jako smakołyk do drinków, deski serów czy talerza wędlin, ale również jako alternatywa pieczywa dodawanego do zup. Ze smakiem schrupiesz je z dipem lub sałatką, dzieciom natomiast polecamy je ze słodkim domowym dżemem lub konfiturą. Jeden przepis, a tak wiele możliwości!


DOMOWA CHAŁKA

TOP 5 PRZEPISÓW Z UŻYCIEM DROŻDŻY PIEKARSKICH

Domowy dżem z truskawek, malin i wiśni, prawdziwe masło i świeże chrupiące pieczywo to propozycja idealnego śniadania. Puszyste, drożdżowe ciasto pszenne w postaci zaplecionego warkocza, zwane także chałką, zrobisz wykorzystując zaledwie kilka składników. Wybierz dodatki takie jak lubisz i ciesz się ich smakiem razem z bliskimi. Plecionka w wersji z dżemem, masłem lub miodem sprawdzi się także jako słodki podwieczorek dla dzieci. Chałką zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają maślany smak wypieku, który dodatkowo możesz ozdobić kruszonką, sezamem lub makiem. Wraz z kubkiem kakao tworzą idealną parę na chłodniejsze, deszczowe dni. Przepis jak wykonać chałkę krok po kroku, znajdziesz tutaj.


...bo domowe jest lepsze!