Browin Przepiśnik - Grissini – Browinissimi – paluszki chlebowe

Grissini – Browinissimi – paluszki chlebowe

Wypieki

2020-04-29 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Pieczywo to jest wyrabiane z drożdżowego ciasta. Pieczywo grissini jest produkowane według specjalnego przepisu od XIV w. (źródło: Wikipedia).

Ty również możesz przygotować tę prostą, szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, która w zależności od dodatków i użytych przypraw może mieć różne oblicza. Paluszki chlebowe sprawdzą się nie tylko jako smakołyk do drinków, deski serów czy talerza wędlin, ale również jako alternatywa pieczywa dodawanego do zup. Ze smakiem schrupiesz je z dipem lub sałatką, dzieciom polecamy natomiast zajadać je ze słodkim domowym dżemem lub konfiturą. Jeden przepis, a tak wiele możliwości!

Przygotowanie 

Drożdże suche:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól, suche drożdże oraz cukier - wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i mleko. Całość dokładnie wyrób i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Drożdże świeże:

Drożdże oraz cukier dodaj do ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej oraz zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wyrób i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto ugnieć – w tym momencie możesz do niego dodać odrobinę ulubionych dodatków i przypraw. Oto nasze propozycje, które możesz skomponować sam lub skorzystać z gotowych mieszanek:


GRISSINI PO WŁOSKU:  łyżeczka jasnego sezamu, łyżeczka sezamu czarnego, łyżeczka czarnuszki, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonej bazylii;
GRISSINI NA ZIELONO:  posiekana świeża bazylia, posiekany szczypiorek, odrobina świeżego rozmarynu;
GRISSINI NA OSTRO: Ostre kąski do szynkowaru - mix ziół i przypraw (pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz czarny, biała gorczyca, tymianek, kurkuma, imbir, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi);
GRISSINI – WIEJSKA TRADYCJA: Frykas Wujka Teodora - zioła do kiełbasy wiejskiej (pieprz czarny, papryka słodka czerwona, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek);
GRISSINI CEBULOWE: Do pasztetu - mieszanka ziół i przypraw (cebula, czosnek, ostra papryka, majeranek, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, kminek (mielony), biały pieprz, cząber);
GRISSINI DO PIWA: Tradycyjna do szynkowaru - mieszanka ziół i przypraw (pieprz czarny, cebula suszona, czosnek granulowany, majeranek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, chilli).

Kiedy ciasto jest gotowe, należy pokroić je na małe kawałki, a następnie urolować z nich cienkie wałeczki i pokroić na odpowiednią długość. Paluszki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i zostaw do wyrośnięcia. Paluszki możesz teraz ponownie oprószyć ziarnami i przyprawami. Na koniec posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz 10 – 15 minut.
Upieczone paluszki możesz owinąć szynką parmeńską, rukolą lub paskami sera.
 
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

domowe wypieki

włoski przysmak

włoskie pieczywo

pieczywo na drożdżach

drożdżowa przekąska