Browin Przepiśnik - Domowy chleb tostowy

Domowy chleb tostowy

Wypieki

2020-06-26 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Kto nie lubi smaku świeżych tostów z pysznym dżemem, domowym twarogiem lub własnej roboty serem? Ten łatwy w wykonaniu, pyszny, a co najważniejsze – zdrowszy od kupowanego w sklepach chleb tostowy, to jeden z wielu świetnych sposobów m.in. na pozbycie się zbyt dużego zapasu drożdży. Jesteśmy pewni, że w tym aromatycznym, pszennym chlebie ze spieczoną skórką rozkocha się cała Twoja rodzina. Chleb jest idealny zarówno do robienia tostów, grzanek do zup, jak i zwykłych kanapek.

Przepis na chleb tostowy

Mąkę przesiej do miski. Drożdże, 10 g miękkiego masła, sól oraz wodę i mleko o temperaturze pokojowej umieść w misce z mąką i wyrób – najlepiej przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, a jego wyrobienie powinno zająć nie mniej niż 10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy keksowej wysmarowanej pozostałą ilością masła. Formę przykryj ponownie ściereczką i odstaw na kolejną godzinę, kontrolując czy chleb nie wyrósł poza ranty formy. Piekarnik rozgrzej do 250°C i umieść w nim formę z wyrośniętym chlebem. Uwaga! Na formie umieść drugą blachę z obciążeniem – dzięki temu chleb będzie równy i kwadratowy jak ze sklepu! Piecz 20 minut, po czym zdejmij blachę z obciążeniem i pozwól na zarumienienie się skórki chleba z wierzchu, piekąc go przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim formę z chlebem na 10 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na 15 minut w formie. Następnie wyciągnij go z formy i pozostaw na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

...bo domowe jest lepsze!

chleb

pieczywo

drożdże

tostowy

chleby

przepis

przepisy

jedzenie

piekarnictwo