Święta Wielkanocne to czas, w którym na naszych stołach królują jajka, także w postaci płynnej ;) Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na pyszny ajerkoniak, który równie doskonale co w święta, smakuje cały rok. Przygotujesz go nawet na ostatnią chwilę.
Taki domowy likier zlany do ozdobnej butelki to doskonały pomysł na własnoręcznie wykonany upominek dla pełnoletnich najbliższych.
Przepis na domowy ajerkoniak
Przygotowanie:
Mikserem, dokładnie utrzyj żółtka z cukrem.
Do utartych żółtek powoli dodawaj mleko, cały czas miksując.
Następnie cienkim strumieniem wlewaj spirytus, nie przestając miksować.
Domowy ajerkoniak gotowy. Przelej go do butelek i ciesz się jego smakiem nie tylko w Wielkanoc.
Domowy likier jajeczny najlepiej przechowywać w lodówce i wypić go w ciągu 3 tygodni od przygotowania. Ajerkoniak trzymany w lodówce gęstnieje, dlatego przed podaniem warto ogrzać go w temperaturze pokojowej. W przypadku rozwarstwienia, przed wlaniem do kieliszka, energicznie wstrząśnij butelką.