pixel
Browin Przepiśnik - Angielskie muffiny z patelni

Angielskie muffiny z patelni

Wypieki

2021-02-12 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

English breakfast to chyba jedno z najbardziej znanych śniadań świata. Składa się z podsmażanych kiełbasek, sadzonego jajka, fasolki w sosie pomidorowym i pieczarek podawanych z chrupiącym pieczywem. Anglicy do tego typu śniadań najczęściej wykorzystują chrupiące z wierzchu i puszyste w środku muffiny. Ty również możesz ich zasmakować podczas swojego śniadania, niekoniecznie w angielskim stylu. Przygotowanie muffinów jest niezwykle proste i nawet nie potrzebujesz do tego piekarnika. Bułeczki pozostają świeże aż przez 3 dni, mają lekko słodkawy smak i nadają się również do mrożenia – warto więc od razu przygotować większą porcję, bo jesteśmy pewni, że ze stołu znikną ekspresowo!

Przepis na angielskie muffiny – bułeczki z patelni 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do ok. 35⁰C. Dodaj do niego miód oraz drożdże. Wymieszaj i zostaw na 10 minut do spulchnienia. W tym samym czasie do dużej miski wsyp mąkę oraz sól. Masło rozpuść w rondelku. Do miski z mąką dodaj przestudzone masło, mleko z drożdżami oraz jajko. Ciasto wyrabiaj mikserem (z mieszadłami do ciasta) przez ok. 5 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodaj do niego odrobinę mąki. Całość powinna być lepka, ale jednocześnie ciasto powinno podczas miksowania z łatwością odrywać się od ścianek miski. Drugą misę wysmaruj obficie olejem. Przełóż do niej ciasto, a następnie skrop olejem również jego wierzch. Pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta wywałkuj placek o grubości ok 2 cm. Wytnij z niego 8 bułeczek, korzystając np. z większego kubka lub filiżanki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obficie posyp mąką kukurydzianą. Przełóż na nią bułeczki i obsyp je mąką z wierzchu. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej, a jeśli używasz patelni bez specjalnej powłoki, najpierw posmaruj ją lekko olejem. Ułóż na patelni 3-4 bułeczki, pozostawiając między nimi odstępy (bułeczki znacznie urosną). Smaż ok. 7 minut z każdej strony. Bułeczki możesz po smażeniu dopiec, krojąc je na pół i spiekając również ich wnętrze. Bułeczki przechowuj w chlebaku lub lodówce ok. 3 dni. Po zamrożeniu możesz je przechowywać nawet 2 miesiące!




...bo domowe jest lepsze!

drożdże

bułki

wypieki

pieczywo

bułeczki

drożdżowe

patelnia