Browin Przepiśnik - Orkiszowe rogaliki drożdżowe z powidłami

Orkiszowe rogaliki drożdżowe z powidłami

Wypieki

2020-10-16 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Słodkości na deser to chyba już tradycja w większości polskich domów. Dzięki uprzejmości Pani Aleksandry, autorki instagramowego profilu: @pszczolka_robotnica , możemy się dziś podzielić z Wami kolejnym pysznym przepisem - tym razem na orkiszowe rogaliki z powidłami. Mąka orkiszowa to prawdziwe źródło witamin, cynku, miedzi i selenu, a także właściwości zdrowotnych m.in. krwiotwórcze. Mąka orkiszowa zalecana jest w dietach przy zaburzeniach wszelkich procesów zachodzących w organizmie, a produkty z niej wykonane warto spożywać również przy zwiększonym poziomie cholesterolu, obniżonej odporności i wszelkich infekcjach. Sięgając kolejny raz po przepis na deser pamiętaj więc, że przyjemność może również iść Ci na zdrowie!

Przepis na orkiszowe rogaliki z powidłami

Przygotowanie:

Do mleka dodaj cukier, a także drożdże - całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj 1 jajko, mąkę, szczyptę soli i rozpuszczone, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub przy użyciu robota kuchennego ok 10-15 minut aż będzie odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na ok godzinę do wyrośnięcia. Musi podwoić objętość. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Podziel na 8 dużych trójkątów. Na każdym układaj łyżeczkę lub dwie gęstych powideł (np.śliwkowych). Zawijaj i układaj złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

...bo domowe jest lepsze!

drożdże

drożdże suszone

ciasta

wypieki

deser

orkisz

mąka orkiszowa