Babka drożdżowa - obok jajka i zajączka stanowi kolejny znak Wielkanocy. Delikatna, krucha i rozpływająca się w ustach symbolizuje umiejętność i doskonałość.
Jej historia sięga końca XVII wieku - po raz pierwszy baby wielkanocne były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a za czasów Stanisława Augusta zyskały popularność również w innych krajach europejskich - szczególnie we Francji.
Dziś z łatwością przygotujesz ją w domu, a udekorowana lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą będzie pięknie prezentowała się na świątecznym stole!
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż zaczyn podwoi swoją objętość — powinno to potrwać maksymalnie 20 minut.
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Dodaj stopniowo mleko, zaczyn i żółtka. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się sprężyste — wtedy dodaj roztopione i ostudzone masło oraz otartą skórkę z cytryny. Całość ponownie wyrób i odstaw w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka - ok. 40-45 minut). Wystudzone posyp cukrem pudrem. Jeśli używasz formy na babkę z pustym środkiem — wolne miejsce możesz do dekoracji uzupełnić czekoladowymi jajeczkami.