Browin - Biała kiełbasa domowa - parzona

Biała kiełbasa domowa - parzona

Mięso i wędliny

2019-02-26 Drukuj przepis

Biała kiełbasa nie tylko na święta, spróbuj swoich sił i zrób własną domową kiełbasę. Dzięki temu masz tą niepodważalną pewność, że wykorzystane produkty są najlepszej i najsmaczniejszej jakości, sam decydujesz co będzie w środku. Nasza propozycja przygotowania to parzona kiełbasa, można ją podać wraz z chrzanem, musztardą czy też ćwikłą.

Jak zrobić białą kiełbasę ?

Przepis na domową parzoną białą kiełbasę

Przygotowanie:

Jelita przed użyciem dobrze przepłucz, pozbywając się konserwującej je soli, a następnie pozostaw do namoczenia w wodzie o temperaturze około 30°C na 20 minut.

Łopatkę oraz słoninę/boczek przemiel na maszynce używając sita o wielkości oczek 8 oraz 10 mm. Wołowinę przemiel przynajmniej dwukrotnie na najmniejszych oczkach, następnie dodaj do niej zimną wodę i dokładnie wyrabiaj, tak aby powstał z niej kleik.

Wszystkie porcje mięsa połącz ze sobą, dodaj przyprawy i dokładnie wyrabiaj. Po przygotowaniu mięsnego farszu nadziej nim jelita, formując kiełbaski, czynność ta znakomicie ułatwi nadziewarka do kiełbas.
Surową kiełbasę pozostaw na godzinę do obsuszenia (najlepiej zawieszając ją w chłodnym, przewiewnym miejscu).

Po tym czasie gotową kiełbasę parz przez 20 minut w lekko posolonej wodzie o temperaturze 80°C z dodatkiem liści laurowych, ziarenkami ziela angielskiego, majerankiem i ząbkiem czosnku dla wzmocnienia smaku (ważne jest aby nie zagotować wody). Tak przygotowaną kiełbasę można od razu zjeść ale również nadaje się do upieczenia, smażenia bądź zamrożenia.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter