Czekolada mmmm… Dziś przypada jej światowy dzień i myślimy, że wiele osób zgodzi się, że akurat takie okazje chętnie świętowalibyśmy częściej niż raz w roku. Tak czy inaczej, dziś jest dzień, w którym to odpuścić możemy sobie wszelkie diety i uczcić święto czekolady jak należy. Nasza propozycja to łatwe brownie, czyli czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi i smakuje tak, że palce lizać!
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do metalowego naczynia razem z masłem. Naczynie umieść w garnku z gotującą się wodą — innymi słowy podgrzej zawartość w gorącej kąpieli wodnej. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Białka jajek oddziel od żółtek i z odrobiną soli ubij je na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, a następnie schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem i ubitą wcześniej pianę z białek. Do pieczenia użyj wyłożonej papierem formy o wymiarach 30 × 24 cm. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 200 °C na 20 min. Nic prostszego i nic smaczniejszego nie znajdziesz! Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Powierzchnię ciasta przed pieczeniem możesz posypać kawałkami czekolady.