Bułki ziemniaczane to pieczywo, które świetnie wpisuje się w filozofię zero waste. Do ich wykonania możemy bowiem użyć ziemniaki, jakie pozostały nam po obiedzie. Dzięki temu nie musimy się zastanawiać, co z nimi zrobić, a co ważniejsze – nie musimy ich wyrzucać. Dadzą się wykorzystać do przygotowania doskonałego pieczywa na kolację lub śniadanie. Bułki z tego przepisu są miękkie, pyszne i długo zachowują świeżość. Polecamy z czystym sercem. Oczywiście, jeśli Ci zasmakują, możesz zrobić je zawsze, kiedy zapragniesz, a nie tylko, wtedy gdy na obiad z rozpędu ugotujesz za dużo ziemniaków ;)
Bułki ziemniaczane
Wypieki
2020-12-04
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do nich obie mąki. Wlej do całości wodę, syrop klonowy i wsyp sól. Do szklanki wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj do niego suszone drożdże, zamieszaj i odczekaj 10 minut. Tak przygotowaną zawiesinę drożdżową dodaj do reszty składników. Wyrób ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Po chwili wyrabiania dodaj olej i dalej wyrabiaj całość tak, by masa była elastyczna. Następnie ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, w celu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji – w zależności od tego, jaki rozmiar bułek preferujesz. Bułki możesz formować w kulki i robić na nich nacięcie lub krzyżyk. Możesz również zrobić bułki plecione. W tym celu każdą porcję ciasta uformuj w długi wałek o długości ok. 30 cm, a następnie zrób supeł na środku i końce ciasta zawiń do środka.
Uformowane bułki pozostaw ponownie do wyrośnięcia, na kolejne 60 min. Po tym czasie piecz bułki przez ok. 18 min, w nagrzanym do 220°C piekarniku. Aby pieczywo było chrupiące, warto do piekarnika wstawić miseczkę z wodą.
Polecamy pieczenie na specjalnym kamieniu do pizzy.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!