Chyba nie ma osoby, która choć raz nie jadłaby burgera. To jedno z najpopularniejszych dań w ostatnich latach, które zdobyło wielu zwolenników. Nic dziwnego zatem, że jak grzyby po deszczu powstało wiele knajp serwujących właśnie burgery. Jedno jest pewne niezależnie czy wybierzemy tradycyjny burger mięsny, wegetariański czy wegański ich wspólnym mianownikiem pozostanie bułka.
Dzięki przepisowi nadesłanemu przez Marysię i Jej Mamę pierwszy krok do domowych burgerów uznać możemy za zaliczony. Od Was zależy, co dodacie do środka, zostańcie w domu i eksperymentujcie. Satysfakcja i przyjemność dla podniebienia gwarantowana.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj w misce ciepłe mleko, masło i cukier. Dodaj drożdże, ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Następnie dodaj jajko, sól, stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto na gładką masę.
Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w misce przykrytej bawełnianą ściereczką. Po tym czasie uformuj z ciasta bułki i mocno je spłaszcz. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na kamieniu do pizzy, przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na 45 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 12-15 minut.