Drożdżowe cebularze – przekąska idealna na piknik, spotkanie z przyjaciółmi, kibicowanie rozgrywkom sportowym lub po prostu do zabrania ze sobą – gdziekolwiek zechcesz. Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z aromatyczną cebulą i pieczarkami, to fantastyczny dodatek choćby do zimnych napojów w upalne dni. Ale to tylko niektóre z możliwości – danie przygotować możesz o każdej porze roku. Jest proste w wykonaniu, a ze względu na dostępność składników możesz zachwycać się nim zarówno latem, z kuflem zimnego piwa w dłoni, jak i zimą, przy grzańcu czy lampce czerwonego wina!
Cebularze drożdżowe z pieczarkami
Wypieki
2020-08-28
Mąkę, drożdże, mleko, 1 jajko i 1 żółtko oraz 40 ml oleju wyrób w misce przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Uformuj kulę i odstaw w misie przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce, na godzinę, aż masa podwoi swoją objętość. Cebulę poszatkuj drobno, obierz pieczarki i pokrój w drobną kosteczkę – całość podsmaż na 10 ml oleju, dodając pieprz, sól oraz ulubione zioła. Kiedy cebula będzie już złota – zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj z każdej z nich placek ze wgłębieniem na środku. Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj białkiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę z pieczarkami układaj w centralnej części każdej z wyrośniętych bułeczek. Wierzch posyp makiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz cebularze przez 20 minut.
Latem podawaj je z piwem, cydrem lub zimną lemoniadą.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!