Chcesz zachwycić rodzinę nietypowym smakiem świeżego pieczywa? Szukasz pomysłów na śniadania i kolacje, które przyniosą rozkosz twojemu podniebieniu? Odkryj nasz przepis na pyszne ciasto chlebowe, z którego z powodzeniem przygotujesz także domowe bułeczki. Sekret ciasta tkwi w szczegółach czyli szpinaku, który dodaje mu nie tylko wyrazistego smaku, ale także zachwycającego koloru!
Chleb / Bułeczki Szpinakowe
Wypieki
2019-02-13
Drożdże zalej 50 ml wody i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły. Szpinak umieść na sitku w celu odmrożenia i pozbycia się nadmiaru wody. Następnie, zblenduj go na gładką masę. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, cukier, olej, drożdże oraz szpinak. Do całości dodaj na początek 300 ml wody, a jeśli przy wyrabianiu będzie taka potrzeba, dolej jeszcze nieco wody. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę - stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie przenieś ciasto do garnka rzymskiego wcześniej nasmarowanego masłem i obsypanego grubo mąką. Całość pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 80-100 °C i umieść w nim garnek z ciastem. Po włożeniu garnka do piekarnika podnieś temperaturę do 220 °C. Chleb piecz ok. godziny, aż do uzyskania chrupkiej, delikatnie przypalonej skórki.
Uwaga! Z ciasta chlebowego wykonać możesz także bułeczki. Wystarczy, że uformujesz z niego odpowiedniej wielkości kulki, które natniesz przez środek nożem i upieczesz na blaszce obsypanej mąką przez ok. 25-30 minut.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!