Domowy bochenek z suszonymi pomidorami to propozycja pieczywa idealnego na kanapki. Chleb z pomidorami idealnie komponuje się z wędliną, różnego rodzaju serami, a także samym masłem. Jego chrupiąca skórka i wyjątkowy aromat sprawi, że domowe pieczywo trafi w smak każdego, kto ceni sobie świeżość i puszystość chleba. Własnoręcznie przygotowane pieczywo pozbawione jest spulchniaczy i sztucznych dodatków. Jest o wiele bogatsze w cenne składniki odżywcze i jest podstawą pełnowartościowego śniadania. Pomysł na dodanie do chleba pomidorów jest znakomitą okazją do podbicia jego smaku. Jest również sposobem na urozmaicenie domowych kanapek i zainteresowanie nimi najmłodszych.
Odkryj bogactwo smaku ukryte w domowym bochenku. Postaw na pomidorowy smak pieczywa i iście włoski styl w Twojej kuchni.
Przepis na domowy chleb pomidorowy
Przygotowanie:
Do mąki dodaj wodę, drożdże, sól i mieszankę pomidorową. Całość wymieszaj łyżką, w taki sposób aby wszystkie składniki się połączyły, lecz nie wyrabiaj jeszcze ciasta. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie (dopiero po podwojeniu swojej objętości) całość wyrób, rozciągając i składając ciasto na przemian, aby dobrze się napowietrzyło. Aby ułatwić sobie pracę możesz przy tym zwilżyć ręce w gorącej wodzie. Wyrobioną masę przełóż do garnka rzymskiego, który wcześniej dobrze wysmaruj masłem i obsyp dokładnie mąką. Ciasto odstaw jeszcze na ok. 20 minut, a po tym czasie wstaw je do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik ustaw na 220°C (bez termoobiegu, górna i dolna grzałka). Od momentu wstawienia go do piekarnika bochenek piecz przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, temperaturę zmniejsz do 190 – 200°C i piecz chleb ok. 30 minut, aż do zarumienienia się skórki na złoty kolor. Po uderzeniu palcem w "skórkę", chleb powinien wydać „pusty” odgłos. Oznacza to, że pieczywo jest już gotowe.
Wyjmując chleb z garna połóż go na deseczce do góry nogami, co ułatwi mu odparowywanie.