Ciasto marchewkowe to propozycja deseru skierowana nie tylko do najmłodszych. To wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto jest jednym z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie marchewki. Ciasto idealnie komponuje się z polewą z serka mascarpone. Fantastycznie zasmakuje z kawą oraz orzeźwiającą lemoniadą. Na wykonanie ciasta z marchwi nie potrzeba wiele czasu, dlatego mamy nadzieję, że przepis skradnie Wasze serca!
Przepis na ciasto marchewkowe
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj żółtka oraz cukier. Całość ubij na gładką masę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz startą marchewkę. Całość wymieszaj dokładnie lub zmiksuj na najniższych obrotach. Dodaj ulubione dodatki. Masę przenieś do blachy, którą następnie umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piecz w tej temperaturze ok. 45 minut.