Cydr to napój alkoholowy wykonany z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Ten orzeźwiający gazowany lub niegazowany napój największą popularność zdobył na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii oraz w Skandynawii. Od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa jednak również uznanie Polaków. Ciderini wyśmienicie smakuje także w połączeniu z innymi owocami. Poznaj nasz prosty sposób na przygotowanie pysznego Ciderini jabłkowo-truskawkowego.
Przepis na Ciderini jabłkowo-truskawkowe
Przygotowanie:
Jabłka idealne do wykonania cydru powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości i zawartości garbników. Pozostawienie skórek i pestek owoców nadaje cydrowi szczególnego smaku i aromatu. Najlepiej użyć jabłka cydrowe lub mieszankę jabłek zawierająca przykładowo:
- 50% jabłek o charakterze neutralnym
- 20 % jabłek aromatycznych
- 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
- 10 % jabłek cierpkich (ściągających)
Polecane odmiany jabłek do cydru:
Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
Niska kwasowość: Wealthy, Antonówka, Idared
Najlepszą jakością sensoryczną wykazywały cydry otrzymane z jabłek McIntosh i Idared.
Najlepszy aromat: Antonówka.
Do produkcji cydru nie poleca się jabłek Szampion.