pixel
Browin Przepiśnik - Domowa palcówka

Domowa palcówka

Mięso i wędliny

2023-05-08 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Chcesz przygotować własną domową kiełbasę dojrzewającą? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domową... palcówkę! Ta aromatyczna kiełbasa przypadnie do gustu każdemu! Jesteśmy pewni, że robiąc ją raz - na stałe wpisze się ona do Twojego menu. Tego smakołyku nie może zabraknąć na Twoim biesiadnym stole!

Przepis na domową palcówkę

Przygotowanie:

Około 20 minut przed dodaniem do mięsa bakterie rozpuść w niewielkiej ilości wody (ok. 20-30 ml). Karczek pokrój w kostkę wielkości ok. 1-3 cm, a słoninę trochę drobniej. Mięso dopraw i dodaj bakterie. Opcjonalnie możesz także dodać napar z trawy żubrowej - kilka sztuk trawy żubrowej zalej 50 ml gorącej wody, a gdy napar wystygnie, dolej go do mięsa. Całość dobrze wyrób (przez ok. 20 minut). Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godz., a następnie na ok. 24 godz. w lodówce. Przygotuj jelita wieprzowe wypłucz je i namocz ok. 2-3 godz. wcześniej w letniej wodzie. Za pomocą nadziewarki wypełnij jelita mięsem, a jeśli jeszcze nie dysponujesz nadziewarką, wykonaj tę czynność używając palców. Tak przygotowane kiełbasy zawieś w temperaturze pokojowej (18-21°C) na ok. 6-10 dni, czyli na okres potrzebny do dojrzewania i obsuszenia. Gotową palcówkę możesz zapakować próżniowo w folię i przechowywać w lodówce.

...bo domowe jest lepsze!

palcówka

domowa kiełbasa

kiełbasa na grilla

palcówka domowa

kiełbasa palcówka

przepis kiełbasa