"/>
Browin Przepiśnik - Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

Wypieki

2018-12-04 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3

Domowe ciasto drożdżowe to placek, który nie wymaga zbyt dużej ilości składników. Jest idealny na każdą okazję i świetnie sprawdza się jako słodkość dla dzieci. Jego puszystość i delikatność sprawiają, że mimo swojej prostoty zachwyca niejedno podniebienie. Staje się zatem niezawodnym pomysłem na deser. Zdobiąca je kruszonka nadaje mu dodatkowej słodyczy i pozwala ukryć pod sobą owocowe dodatki, które wzbogacają smak wypieku. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących przygotowania krok po kroku idealnego drożdżowca:

- wszystkie składniki, które będziesz ze sobą łączyć, powinny mieć temperaturę pokojową — im dłużej wyrabiasz ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste

- aby zapewnić puszystość ciasta dodaj wcześniej utarte jajka z cukrem do reszty składników — po wyrośnięciu ciasto "odgazuj" uderzając w nie kilka razy pięścią, po czym ponownie wyrób je przez chwilę.





Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Przygotowanie:

Formę rzymską namocz w wodzie. Zacznij od przygotowania kruszonki. 3 składniki wymieszaj i powstałą z nich masę schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. W czasie, kiedy kruszonka będzie się chłodzić, zajmij się bazą ciasta. Mąkę przesiej na blat, dodaj sól, drożdże i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mleko i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrób, rozetrzyj jajka z cukrem i dodaj je do ciasta. Całość wyrabiaj na blacie do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprósz 2-3 razy mąką). Następnie przełóż ciasto do miski, przykryj delikatnie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Namoczoną wcześniej formę rzymską wysmaruj masłem i posyp częścią kruszonki, która powinna być po tym czasie gotowa. Ciasto ponownie krótko wyrób i przełóż do formy. Pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut pod ściereczką. Następnie obsyp je pozostałą ilością kruszonki. Wstaw formę do zimnego piekarnika i piec przez 50 minut w temperaturze 160-170°C do zarumienienia.


Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter