Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie:
Formę rzymską namocz w wodzie. Zacznij od przygotowania kruszonki. 3 składniki wymieszaj i powstałą z nich masę schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. W czasie, kiedy kruszonka będzie się chłodzić, zajmij się bazą ciasta. Mąkę przesiej na blat, dodaj sól, drożdże i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mleko i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrób, rozetrzyj jajka z cukrem i dodaj je do ciasta. Całość wyrabiaj na blacie do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprósz 2-3 razy mąką). Następnie przełóż ciasto do miski, przykryj delikatnie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Namoczoną wcześniej formę rzymską wysmaruj masłem i posyp częścią kruszonki, która powinna być po tym czasie gotowa. Ciasto ponownie krótko wyrób i przełóż do formy. Pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut pod ściereczką. Następnie obsyp je pozostałą ilością kruszonki. Wstaw formę do zimnego piekarnika i piec przez 50 minut w temperaturze 160-170°C do zarumienienia.