"/>
Browin Przepiśnik - Domowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Wypieki

2018-12-04 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2

Tradycyjny placek drożdżowy jest puszysty i idealnie smakuje z dodatkiem owoców. Jego delikatność sprawia, że świetnie sprawdza się jako deser nie tylko dla dzieci. Możliwość wariantów smakowych pozwala na zachwycenie każdego podniebienia. Zastanawiasz się jakie owoce nadają się do ciasta drożdżowego? Mamy dobre wieści, możesz dodać do niego praktycznie wszystkie owoce. Pod kruszonką możesz ukryć zarówno świeże, mrożone, jak i te suszone. Należy jedynie pamiętać, aby suszone morele, śliwki, gruszki czy rodzynki namoczyć wcześniej w wodzie lub herbacie. Możesz pokusić się o połączenie owoców z dżemem, orzechami, ziarnami słonecznika lub dyni. Ciekawym rozwiązaniem jest spotęgowanie smaku owoców poprzez dodatek przypraw korzennych m.in.: cynamonu, goździków, czy kardamonu.

Przepis na ciasto drożdżowe z letnimi owocami z drobną kruszonką

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na blat, dodać drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć do miski, przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Formę rzymską moczyć w wodzie 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie mąką. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wierzch ciasta posypać porzeczkami, a następnie kruszonką. Następnie wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia. Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter