pixel
Browin Przepiśnik - Domowe lody śmietankowe - prosty przepis na klasyczny smak lata

Domowe lody śmietankowe - prosty przepis na klasyczny smak lata

Lody

2025-05-22 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Uwielbiasz lody śmietankowe, ale nie chcesz kupować gotowych? Zrób je samodzielnie w domu! Ten prosty przepis na domowe lody śmietankowe to gwarancja kremowej konsystencji i naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by w kilka chwil stworzyć deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Dowiedz się, jak zrobić pyszne, domowe lody śmietankowe, które pokochają wszyscy domownicy!

Przepis na lody śmietankowe:

Przygotowanie:

UWAGA: Na minimum 8 godzin przed przystąpieniem do przygotowywania sorbetu (a najlepiej dzień wcześniej) umyj dokładnie misę chłodzącą maszynki do lodów, wytrzyj ją do sucha i włóż do zamrażarki.

  1. Wszystkie niezbędne składniki mocno schłodź w lodówce przez noc, unikaj jednak ich zamarznięcia.
  2. Mieszadło oraz wrzeciono mieszadła umyj i zmontuj zgodnie ze schematem w instrukcji.
  3. Misę chłodzącą wyjmij z zamrażarki, umieść ją we wkładce stabilizującej a tę w obudowie.
  4. Umieść na górze pokrywę wraz z zamontowaną jednostką mieszającą, wrzecionem oraz mieszadłem. 
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, mleko wymieszaj z cukrem do pełnego rozpuszczenia kryształków cukru, następnie niewielkimi porcjami dodawaj mleko do ubitej śmietanki, mieszając delikatnie, tak, aby uniknąć opadnięcia kremu. (Rekomendujemy nie pomijać etapu ubijania śmietanki, ponieważ uzyskane w ten sposób lody będą bardziej puszyste niż te, które otrzymasz wyłącznie poprzez zmieszanie płynnej śmietanki z mlekiem i cukrem.)
  6. Tak przygotowaną mieszankę schłodź w lodówce do temperatury ok. 5-10°C. Jeśli nie masz pewności, czy mieszanka ma odpowiednią temperaturę, zalecamy użycie termometru kulinarnego.
  7. Podłącz urządzenie do prądu, włącz start i przez umiejscowiony w pokrywie otwór wlej całość przygotowanej masy i pozostaw ją we wnętrzu maszynki na ok. 30-40 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz urządzenie, zdemontuj pokrywę oraz wrzeciono, a gotowe lody rozkładaj do miseczek za pomocą sylikonowej łopatki.
  9. Dodaj swoje ulubione dodatki.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

lody śmietankowe

domowe lody

przepis na lody

deser na lato

klasyczne lody

lody z bitą śmietaną