Domowe wina to nie tylko trunki z winogron. Idealnym połączeniem będzie również owoc jagody i delikatne kwiaty lawendy. Aby zdobyć pęczek lawendy, nie trzeba już podróżować do Francji - ta roślina o bajecznym kolorze i zapachu coraz częściej zdobi także polskie ogródki. Po jagody oczywiście najlepiej udać się zaś do najbliższego lasu lub na pobliski ryneczek. Nie zwlekajmy więc, bo świeże jagody nie będą czekać wiecznie. Do dzieła, pasjonaci pysznych domowych win!
Przepis na domowe wino lawendowo - jagodowe
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj, delikatnie zgnieć i umieść w balonie fermentacyjnym. Rodzynki sparz gorącą wodą i po paru minutach dodaj do balonu. Lawendę zaparz w 200 ml wody, ostudź, a następnie również przelej do balonu. Całość uzupełnij wodą oraz syropem cukrowym. Dodaj drożdże i pożywkę oraz regulator kwasowości (mieszaninę kwasu gronowego, jabłkowego oraz cytrynowego). Pozostaw do fermentacji na 10 dni, następnie odciśnij miazgę i poddaj dalszej fermentacji. Jest to też czas na skorygowanie smaku (dokwaszenie lub dosłodzenie). Kiedy wino będzie sklarowane, możesz zacząć degustację!