Browin Przepiśnik - Domowe wino malinowe - półsłodkie

Domowe wino malinowe - półsłodkie

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Maliny to smaczne owoce o wielu właściwościach zdrowotnych, które idealnie sprawdzą się jako baza do wykonania domowego wina. Z malin można uzyskać znakomite wina deserowe, czyli te o mocy powyżej 15%.  Wino z malin w czasie jesienno-zimowej słoty może być dobrą ucieczką do wspomnień o upalnej aurze. Razem z naszym przepisem przygotujesz wyśmienite domowe wino malinowe krok po kroku. Najlepszym surowcem na domowe wino malinowe są właśnie późne odmiany tych owoców. Dlatego masz jeszcze szansę na przygotowanie własnego wina. Działaj!!!

Przepis na domowe wino malinowe — półsłodkie

Przygotowanie:

Maliny delikatnie rozgnieć i umieść w balonie (albo pojemniku fermentacyjnym), dodaj ok. 1 L wody o temperaturze 40°C oraz Pektoenzym. Po dobie odciśnij sok, który wypuściły maliny (prasą do owoców lub siłą własnych rąk, wykorzystując gazę do cedzenia). Do wyciśniętego soku dodaj ostudzony syrop cukrowy (1,5 kg cukru rozpuszczone w 1 L wody ) oraz drożdże i pożywkę - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 1 L wody. Odczekaj 2 tygodnie, odciągnij trochę wina, rozpuść w nim pozostały 1 kg cukru i wlej do nastawu. Wino półsłodkie powinno mieć 4°Blg. Jeżeli cukier całkowicie odfermentował, wino można dosłodzić. 

Domowe wino malinowe - półsłodkie


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z malin

domowe wino

jak zrobić wino

jakie drożdże do malin

wino jesienne

wino deserowe