Browin Przepiśnik - Domowe wino z dyni - półsłodkie

Domowe wino z dyni - półsłodkie

Trunki i napoje

2024-10-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Domowe wino to pomysł nie tylko na wykorzystanie owoców. Z pewnością Tobie i Twoim bliskim zasmakują także trunki przygotowane z warzyw. Przykładem wina warzywnego jest wino dyniowe, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis na wino dyniowe jest dla każdego — także dla osób bez dużego doświadczenia. Najlepsze walory smakowe wino zyskuje po pewnym czasie, dlatego przy jego przygotowywaniu należy być cierpliwym. Jeśli chcesz przygotować wino z dyni, wystarczy, że zastosujesz się do naszych porad.

Przepis na domowe wino z dyni — półsłodkie

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać ze skórki (część skórki można pozostawić) i rozdrobnić (nie mieląc na miazgę). Dynię wsypać do pojemnika fermentacyjnego i zalać 2 litrami wrzącej wody. Po wystudzeniu dodać Pektoenzym i Kwasomix, całość dokładnie wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia dodać pierwszą porcję syropu cukrowego (1,5 kg cukru + 1 l wody), pożywkę (nr 1) oraz wybrane drożdże winiarskie. Przykryć pojemnik, założyć rurkę fermentacyjną i całość poddać fermentacji przez 4-6 dni, okazjonalnie mieszając. Po tym czasie odcedzić (wycisnąć) podfermentowany moszcz, dodać drugą porcję syropu (0,6 kg cukru + 0,5 l wody) i pożywkę (nr 2). Kontynuować fermentację. Po jej ustaniu (po około 3 tygodniach) wino zlać znad osadu. Dodać 1 szklankę herbaty czarnej, skorygować słodycz wina dodając nieco cukru lub miodu i pozostawić do dofermentowania w nietłukącym balonie 10 L – na 2-3 miesiące w chłodnym pomieszczeniu. Po tym czasie ponownie wino zlać znad osadu i rozlać do butelek. Wino jest wyborne po roku.

Domowe wino z dyni - półsłodkie

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z dyni

wino dyniowe

przepisy na dynię

wino jesienne