Browin Przepiśnik - Domowe wino z dyni - półsłodkie

Domowe wino z dyni - półsłodkie

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4

Domowe wino to pomysł nie tylko na wykorzystanie owoców. Z pewnością Tobie i Twoim bliskim zasmakują także trunki przygotowane z warzyw. Przykładem wina warzywnego jest wino dyniowe, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis na wino dyniowe jest dla każdego — także dla osób bez dużego doświadczenia. Najlepsze walory smakowe wino zyskuje po pewnym czasie, dlatego przy jego przygotowywaniu należy być cierpliwym. Jeśli chcesz przygotować wino z dyni, wystarczy, że zastosujesz się do naszych porad.

Przepis na domowe wino z dyni — półsłodkie

Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w pojemniku fermentacyjnym lub balonie. Uzupełnij do połowy ilości syropem cukrowym (cukier + woda). Dodaj sok z cytryny lub regulator kwasowości, pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Pozostaw na tydzień. Po tygodniu odciśnij miąższ od płynu. Płyn przelej do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodaj resztę syropu cukrowego. Jeśli dodałeś już całą ilość wody, cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego młodego wina. Po wydzieleniu się znacznej ilości osadu możesz znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji, aż pięknie się wyklaruje, a fermentacja się skończy.


Uwaga!

Wino z dyni można wykonać także w dyni, zastępując wydrążoną dynią pojemnik fermentacyjny lub balon.

Domowe wino z dyni - półsłodkie


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z dyni

wino dyniowe

przepisy na dynię

wino jesienne



Newsletter