Browin Przepiśnik - Domowe wino z jeżyn półsłodkie

Domowe wino z jeżyn półsłodkie

Trunki i napoje

2019-08-28 Drukuj przepis

Wyprawa do lasu może zakończyć się bardzo owocnie. W polskich lasach znajdziemy nie tylko maliny i jagody, ale także coraz bardziej doceniane ze względu na swoje właściwości jeżyny. Te soczyste i aromatyczne owoce to nie tylko składnik wielu przetworów takich jak dżemy, czy kompoty. Leśne jeżyny to pożądany składnik wielu win (zarówno tych czystych, jak i mieszanych). 

Wino jeżynowe zachwyca swym smakiem i barwą. Jest trunkiem, którego nie może zabraknąć w piwniczce po upływie upalnego lata. Pozwala na wspomnienia ciepłych dni i wypraw do lasu, które po czasie procentują.  Przepis na wino z jeżyn jest bardzo prosty. Krok po kroku pokażemy Ci jak samodzielnie przygotować ten owocowy trunek, jakie drożdże do wina wybrać oraz kiedy je zlewać, aby Twoje domowe wino zachwycało wszystkich biesiadników.

Przygotowanie:

Oddziel owoce od szypułek i dokładnie je umyj. Następnie lekko rozgnieć jeżyny, dodaj do nich 1 L wody i 1 ml pektoenzymu. Całość pozostaw pod przykryciem na kilkanaście godzin. Następnie wyciśnij sok, wlej go do balonu i dodaj kwasek cytrynowy, pożywkę dla drożdży oraz przygotowane wcześniej drożdże. 

Cukier podziel na dwie równe porcje, które wykorzystasz do przygotowania syropu cukrowego. Pierwszą porcję syropu dodaj przed rozpoczęciem fermentacji, drugą zaś po 6 dniach jej trwania. Jedna porcja syropu powinna zawierać 1,1 L wody.

Łączna ilość wody dodana do moszczu (zarówno do owoców, jak i do przygotowania syropów cukrowych) powinna natomiast wynosić 3,2 L. 

Balon zakryj czopem z waty, a po kilku dniach umieść w nim korek z rurką fermentacyjną. Przed rozpoczęciem drugiej fermentacji dodaj do moszczu niewielką ilość cukru lub soku jabłkowego. Po upływie co najmniej pół roku leżakowania wino idealnie nada się do pierwszej degustacji.  

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino jeżynowe

wino z jeżyn

jakie drożdże do wina z jeżyn

kiedy zlewać

wino jażynowe

wino z jażyn



Newsletter