Browin Przepiśnik - Drożdżowe rogaliki z dżemem

Drożdżowe rogaliki z dżemem

Wypieki

2020-09-18 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Słodkie rogaliki, któż ich nie lubi. To świetny dodatek do kawy czy kakao. Idealny deser dla dużych i małych, który świetnie się sprawdzi jako poczęstunek dla gości. Te rogaliki są tak smaczne, że proponujemy od razu zrobić podwójną porcję. 

Przygotowanie:

Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru. Całość odstaw na 10 minut. 
Masło pokrój na kawałki i zagnieć z mąką i cukrem wanilinowym. Jajka utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodaj do ciasta. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw je na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wykrój kwadraty, umieść porcję dżemu i zawiń, formując rogaliki. Umieść je następnie w rozgrzanym do 200℃ piekarniku na 10-15 minut. Gotowe rogaliki możesz opruszyć cukrem pudrem. Dalej pozostaje już tylko konsumpcja. Poczekaj jednak, aż rogaliki wystygną, aby brzuszek Cię nie rozbolał😉.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

domowe wypieki

rogaliki domowe

słodki deser

rogaliki jak u mamy

przepis drożdżowy