Lipiec to miesiąc obfitujący w owoce czereśnie, wiśnie, maliny, morele, brzoskwinie, jeżyny. Można by rzec, że to owocowy raj. Dlatego grzechem byłoby go nie wykorzystać. Owoce to źródło cennych witamin, ale też cukru o wiele zdrowszego niż ten zawarty w słodyczach. Owoce zatem świetnie, się sprawdzą jako samodzielny deser lub jako dodatek do wypieków. Dobrym przykładem są wiśnie, których kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciast i bułeczek. Poniższy przepis na drożdżowe ślimaczki z wiśniami można dowolnie modyfikować w kwestii nadzienia w zależności od preferencji smakowych lub sezonowości owoców. Samodzielnie przygotowane wypieki to gwarancja naturalnego składu, dzięki czemu bez obaw możemy je serwować dzieciom. Dodatkowy atut to nieziemskie doznania dla naszych zmysłów smaku i zapachu.
Przygotowanie:
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę, zagniatając ze sobą wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt, poukładaj wydrylowane wiśnie, inne owoce lub dżem, zwiń w rulon i odcinaj z niego kawałki o grubośxci ok. 4 cm. Gotowe ślimaczki odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je jajkiem, posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Jeśli dbasz o wagę, możesz z kruszonki zrezygnować, ślimaczki będą wtedy bardziej fit ;).
Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 160°C. Po wystygnięciu ciesz się smakiem pysznych domowych drożdżowych ślimaczków z owocami.