Browin Przepiśnik - Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Wypieki

2020-10-30 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
Dynia jest fantastyczną bazą nie tylko do zup i mięs, ale również słodkich wypieków. Jeśli marzysz o szybkiej przekąsce, idealnej do kawy lub jako dodatek do lunchu dla Twoich bliskich — polecamy przepis na drożdżowe muffinki z puree z dyni. Zarówno same babeczki, jak i puree przygotujesz w mniej niż godzinę!


Przepis na puree z dyni

Przygotowanie:

Pokrojoną na małe kawałki dynię umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Kiedy dynia będzie miękka, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zblenduj — puree gotowe!


Przepis na babeczki dyniowe

Przygotowanie:

Rozpuść masło i pozostaw do wystygnięcia. Mleko podgrzej, dodaj do niego cukier oraz drożdże, puree z dyni i chłodne masło. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj jajko, mąkę i ponownie wymieszaj. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstego jogurtu, wypełnij nim do połowy papierowe papilotki lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą metalową formę. Muffinki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz muffinki dyniowe przez ok. 25 minut.

...bo domowe jest lepsze!

muffinki

babeczki

dynia

dyniowe

drożdże

wypieki

słodkości

deser

ciasto



Newsletter