Browin Przepiśnik - Gofry wytrawne

Gofry wytrawne

Wypieki

2021-10-27 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Gofry to przekąska lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a kojarzy się głównie ze słodkimi dodatkami. Do gofrów można jednak dodać składniki "wytrawne", co sprawi, że otrzymamy smaczne i pożywne śniadanie. Do domowych gofrów z powodzeniem dorzucić możesz różne pokrojone warzywa - i to zarówno na wierzch gofra, jak i do ciasta. Takie warzywne gofry to sprytny sposób na przemycenie zdrowych warzyw do dania atrakcyjnego dla niejadków, a także opcja na wykorzystanie - zgodnie z duchem zero waste - produktów, które pozostały w lodówce z innych dań. Nasza dzisiejsza propozycja to gofry na słono z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów. Skusisz się? Zapewniamy, że warto. Zachęcamy również do tworzenia własnych wariacji gofrowych.

Przepis na gofry z suszonymi pomidorami i oliwkami


Gofry wytrawne

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzej, a gdy będzie letnie, dodaj drożdże piekarskie oraz cukier. Następnie odstaw na ok. 15 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, olej, sól oraz przygotowaną mieszankę mleka z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj. Suszone pomidory zblenduj razem z oliwkami i dodaj do ciasta na gofry. Masę ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, by delikatnie wyrosło. Po tym czasie wlewaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy i piecz do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Najlepsze efekty chrupiących gofrów uzyskasz, korzystając z gofrownicy o mocy ok. 1600 W.

Gotowe gofry najlepiej smakują na ciepło - możesz podawać je z rukolą, świeżymi warzywami lub ulubionym sosem.

...bo domowe jest lepsze!

drożdże

gofry

gofry wytrawne

śniadanie

kolacja

przekąska

dla dzieci

wypieki

drożdżowe