Przepis na likier czekoladowy
Przygotowanie:
Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj przez dwie godziny. W tym czasie do drugiego garnuszka wsyp 3 łyżki stołowe cukru i upraż je na karmel (do momentu, aż cukier zmieni kolor na brązowy). Pamiętaj, aby cukier cały czas intensywnie mieszać, aby się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, energicznie mieszając i szybko zdejmij garnek z ognia. Następnie wlej mleko i dodaj goździki oraz startą na tarce lub pokruszoną drobno czekoladę. Garnek ponownie umieść na ogniu. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij z ognia. Mleko skondensowane przelej do innego naczynia i zmiksuj z alkoholem. W kolejnym kroku połącz zawartość dwóch naczyń i miksuj je aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy likier można podawać od razu lub przykryć i odstawić na 24 godziny, dla zmacerowania. W drugim przypadku przed podaniem likier lekko podgrzej. Trunek idealnie smakuje z odrobiną skórki pomarańczowej lub szczyptą chilli.