Lato to najlepszy czas, by przygotować sobie coś bardzo smacznego na długie i chłodne zimowe wieczory… Z pewnością najlepszym wyborem będzie trunek o działaniu rozgrzewająco — relaksacyjnym. Idealnie nada się tutaj sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis pewnego szlacheckiego rodu, który nie miał w zwyczaju wylewać za kołnierz… Do tej znakomitej receptury dodaliśmy regulator kwasowości, by domowe było jeszcze lepsze!
Uwaga!
Może się okazać, że nalewka nie dotrwa do zimy (jesienne wieczory też bywają chodne! ). Polecamy zatem przygotowanie większej porcji trunku. W końcu to nic trudnego i należy w tym celu tylko pomnożyć składniki x2,x3 itd.
W celu przygotowania nalewki pradziadka Pędzimira, do garnka wlej wodę, wsyp liście porzeczki i jagody. Wszystko zagotuj, doprowadzając do wrzenia, a następnie przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.Po tym czasie dodaj cukier i regulator kwasowości. Powtórnie zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony napar przecedź przez worek filtracyjny i dodaj 0,5 litra spirytusu 96%. Całość odstaw na minimum dwa tygodnie.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!