Nalewka śliwkowo-daktylowa jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Śliwki to duże owoce, więc nie sprawiają kłopotu, począwszy od zbiorów, poprzez mycie, aż po usuwanie pestek i krojenie. Natomiast suszone daktyle pomimo wysokiej zawartości cukru nie podnoszą jego poziomu we krwi. Nalewka idealnie sprawdzi się przy próbach zwalczania wszelkich bólów i gorączki. Jeśli chcesz, aby w Twoim domu nie zabrakło tego pysznego i aromatycznego trunku, poznaj nasz przepis!
Przepis na domową nalewkę śliwkowo-daktylową
Przygotowanie:
Do alkoholu dodaj śliwki wraz z pestkami oraz daktyle. Całość odstaw na 1 miesiąc. Po upływie tego czasu zlej alkohol, a owoce i pestki zasyp cukrem i pozostaw tak na 4 dni. Po tym czasie dolej sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i znów odstaw na 4 dni. Następnie zlej syrop z owoców i dodaj go do nalewki. Dokładnie rozmieszaj. Raz jeszcze odstaw całość na 5 dni i gotowe — nalewka nadaje się do degustacji!