Szukasz sprawdzonego sposobu na orzeźwienie? Mamy dla Ciebie przepis na napój fermentowany, z którego korzystać możesz przez cały rok! Słodki, lekko musujący orzeźwiający napój cydrowy z jabłek przypadnie ci do gustu zwłaszcza w upalne i letnie dni. Owocowa radość czekająca na Ciebie w lodówce to morze przyjemności i sprawdzony sposób na lekki i łatwy w przygotowaniu trunek, który zachwyci Twoich bliskich!
Potrzebujesz tylko 3 dni!
Przygotowanie:
Do słoika wlej sok o temperaturze pokojowej. Dodaj szczyptę drożdży cydrowych. Zakręć dobrze słoik i włóż w zakrętkę korek oraz rurkę fermentacyjną. Rurkę uzupełnij wodą. Całość poddaj fermentacji w temperaturze 22 - 30 °C, przez 3 dni. Po tym czasie przelej musujące wino do butelek. Tak przygotowany trunek przechowuj w lodówce i ciesz się schłodzonym, delikatnie musującym, niskoalkoholowym, orzeźwiającym, pysznym napojem.
Sok jabłkowy zastąpić możesz sokiem gruszkowym lub porzeczkowym.