Sorbet mango to idealny sposób na chwilę owocowego orzeźwienia. Soczyste mango, delikatnie zmrożone i podane w formie lekkiego sorbetu, doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie, słodka przekąska w ciągu dnia lub orzeźwiający akcent podczas letnich spotkań. Ten prosty i szybki przepis pozwoli Ci w kilka chwil stworzyć zdrowy deser pełen naturalnego smaku i egzotycznego aromatu.
Przepis na sorbet mango
Przygotowanie:
UWAGA: Na minimum 8 godzin przed przystąpieniem do przygotowywania sorbetu (a najlepiej dzień wcześniej) umyj dokładnie misę chłodzącą maszynki do lodów, wytrzyj ją do sucha i włóż do zamrażarki.
- Wszystkie niezbędne składniki mocno schłodź w lodówce przez noc, unikaj jednak ich zamarznięcia.
- Mieszadło oraz wrzeciono mieszadła umyj i zmontuj zgodnie ze schematem w instrukcji.
- Misę chłodzącą wyjmij z zamrażarki, umieść ją we wkładce stabilizującej a tę w obudowie.
- Umieść na górze pokrywę wraz z zamontowaną jednostką mieszającą, wrzecionem oraz mieszadłem.
- Wyjmij z lodówki dodaj mocno schłodzoną pulpę z mango*, sok z cytryny lub limonki i wymieszaj dokładnie, aby całość miała jednolitą konsystencję.
- Podłącz urządzenie do prądu, włącz start i przez umiejscowiony w pokrywie otwór wlej całość przygotowanej masy i pozostaw ją we wnętrzu maszynki na ok. 30-40 minut.
- Po tym czasie wyłącz urządzenie, zdemontuj pokrywę oraz wrzeciono, a gotowy sorbet rozkładaj do miseczek za pomocą sylikonowej łopatki.
- Całość udekoruj syropem z agawy i liśćmi świeżej mięty.
Jak zrobić domową pulpę z mango? (850 ml pulpy = 4 - 5 dużych mango (350 - 400 g każde)
- Umyj mango, przekrój wzdłuż pestki i oddziel „policzki”.
- Obierz mango ze skórki i wydrąż miąższ łyżką.
- Wydrążony miąższ przełóż do blendera.
- Zmiksuj na gładką pulpę.
- Gotowe! Użyj od razu lub przechowuj w lodówce max. 2–3 dni.