Browin Przepiśnik - Parówki wieprzowo wołowe - serdelki

Parówki wieprzowo wołowe - serdelki

Mięso i wędliny

2023-05-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Szukasz przepisu na zdrowe, domowe parówki i serdelki? Masz dość polepszaczy smaków i chemicznych dodatków? Poznaj razem z nami sekrety domowego wędliniarstwa! To takie proste! Przygotuj domowe serdelki, które zachwycą swoim smakiem nawet najmłodszych członków Twojej rodziny!

Jak zrobić domowe parówki ?

Przepis na serdelki domowe

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kawałki wielkości ok. 5 cm i posyp je równomiernie solą. Mięso przykryj i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po upływie tego czasu zmiel szynkę, łopatkę, karczek, podgardle i słoninę przez najdrobniejsze sito. Wołowinę zmiel do osobnego naczynia i wyrób ją ze 100 ml zimnej wody, a następnie połącz z pozostałym farszem, doprawiając i wyrabiając całość z resztą zimnej wody. Następnie dodaj do masy mleko w proszku, a całość zblenduj na gładką masę. Ewentualnie dosól lub dopraw według swojego smaku. Tak przygotowany farsz włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj jelita – dobrze przemyj je letnią wodą i namocz. Po 30 minutach napełnij dosyć ciasno jelita zimnym farszem, formując krótkie serdelki. Serdelki parówkowe można podwędzić, aby nabrały ładnego koloru, a następnie sparzyć w wodzie o temperaturze 75°C przez 10 minut.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu