Browin Przepiśnik - Pieczone pączki – idealne na Tłusty Czwartek!

Pieczone pączki – idealne na Tłusty Czwartek!

Wypieki

2022-02-23 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Niebawem Tłusty Czwartek (24 lutego), czyli dzień królowania pączka. A jak wiadomo, na jednym zazwyczaj się nie kończy, zwłaszcza gdy pączki są wyśmienite… Jeśli chcesz świętować, ale jednocześnie boisz się zjedzenia zbyt dużej ilości kalorii (w końcu 1 pączek to ok. 500 kcal!) – mamy dla Ciebie alternatywę w postaci pysznych, puszystych, delikatnych i – co najważniejsze – mało tłustych, pączków z piekarnika! Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt sprawi, że „nietłusty czwartek” zechcesz mieć znacznie częściej! Pączki smakują jak tradycyjne, a w jednym skrywa się jedynie 200 kcal! To jak? Wolisz 1 pączka z cukierni czy 3 domowej roboty? :)

Jak zrobić niskokaloryczne pieczone pączki? 

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp 130 g mąki, cukier, drożdże, sól, ekstrakt waniliowy, dodaj 2 żółtka oraz mleko podgrzane do 45⁰C. W garnku rozpuść masło, a gdy będzie już płynne, dodaj 3 łyżki do miski. Resztę masła pozostaw na później. Całość dobrze wymieszaj – misę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aż na powierzchni masy pojawią się pęcherzyki. Następnie dodaj resztę (180 g) mąki. Ciasto wyrabiaj przez ok. 5 minut, aż będzie zwarte, miękkie, ale odchodzące be problemu od ścianek miski. Jeśli będzie trzeba – dosyp odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ponownie zakryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 40⁰C na 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,3 cm i wytnij z niego koła o średnicy 6-7 cm. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kolejne koła. 

W sumie z powyżej podanych proporcji powinno wyjść 12 pączków. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryj ściereczką i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 40⁰C na kolejne 20 minut. Po tym czasie blachę z pączkami wyjmij i pozostaw w ciepłym miejscu, a piekarnik rozgrzej do 190⁰C. 

Pączki piecz 10-12 minut, aż będą miały złotą skórkę. Jeszcze gorące pączki posmaruj pozostałą ilością rozpuszczonego masła i obsyp cukrem pudrem. Gdy pączki przestygną, cienkim długim nożem zrób w boku każdego pączka otworek, a następnie zaaplikuj nadzienie, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub specjalnej maszynki do kremu.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

drożdże

drożdże piekarskie

pączki

drożdżowe

przepis

przepisy

tłusty czwartek