Browin Przepiśnik - Piwo Imbirowe LOVE!

Piwo Imbirowe LOVE!

Trunki i napoje

2021-02-10 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Imbir to dobroczynny korzeń o wielu leczniczych właściwościach, działa bakteriobójczo, wspomaga krążenie, rozgrzewa a nawet korzystnie wpływa na proces odchudzania. Jednak być może nie wszyscy wiedzą, że imbir to także znany afrodyzjak dlatego można go również uznać za roślinę związaną… z miłością. Imbir idealnie wzbogaca smak nie tylko zimowej herbaty - świetnie komponuje się również z domowym piwem. Dlatego jeśli jesteś domowym piwowarem i znudził Ci się już smak tradycyjnego Lagera, tym razem wzbogać go imbirowym dodatkiem. Jeśli natomiast domowe piwo to dla Ciebie jak na razie czarna magia, sprawdź i przekonaj się, że to nic trudnego! Nastaw swoje pierwsze piwo Imbirowe Love razem z drugą połówką. To świetny pomysł na zbliżające się Walentynki.


Jak zrobić piwo imbirowe

Przygotowanie:

Wskazówka: Sprzęty używane do przygotowania piwa dokładnie umyj i wypłucz, np.: w roztworze pirosiarczynu potasu w celu ich odkażenia.

Wyjmij drożdże spod wieczka koncentratu Coopers Lager. Zamknięte puszki koncentratu i ekstraktu włóż na 10 minut do naczynia z gorącą wodą, aby upłynnić ich zawartość.
W dużym garnku podgrzej 2 -3 L wody, dodaj do niej zawartość puszek i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
Mieszaninę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj starty świeży imbir (najwygodniej w tym celu będzie umieścić imbir w woreczku do chmielenia). Całość gotuj około 10 minut.


Drożdże dodaj do szklanki z wodą o temp. 25-28°C. Pozostaw je na 20-30 minut do uwodnienia.


Do naczynia fermentacyjnego (pojemnika lub balonu) wlej wystudzoną brzeczkę i uzupełnij letnią wodą do max. 20 L. Całość dokładnie wymieszaj.


Gdy temperatura roztworu mieści się w granicach 21-27°C, wlej uprzednio przygotowane drożdże piwowarskie i ponownie zamieszaj całość przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć brzeczkę.
Naczynie fermentacyjne zamknij i zamontuj rurkę fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. Polecamy zmierzyć zawartość ekstraktu w stopniach Blg.


Piwo fermentuj przez około 7-10 dni, aż osiągnie 0-2 Blg (zawartość cukru sprawdzaj za pomocą cukromierza). Jeśli wskazania cukromierza będą na wspomnianym wyżej poziomie, piwo możesz zlać do butelek. W tym celu do każdej 0,5 L butelki dodaj około 4 g cukru lub glukozy. Butelki zakapsluj lub zakręć i odstaw do nagazowania na około 3-4 tygodnie.
Piwo pełnię smaku osiąga po 3 -4 miesiącach dlatego warto poczekać Najlepiej smakuje w towarzystwie…




Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

lager

piwo z brewkitu

domowe piwo

piwo z imbirem

jak zrobić piwo

piwo imbirowe

piwo coopers