"/>
Browin Przepiśnik - Piwo pszeniczne „Białe”

Piwo pszeniczne „Białe”

Trunki i napoje

2020-09-30 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
Piwa pszeniczne należą do grupy piw górnej fermentacji. Do ich produkcji wykorzystuje się wodę, chmiel, drożdże, słód jęczmienny, pszenicę lub słód pszeniczny. Do niektórych piw tego typu dodaje się też przyprawy i najczęściej są to kolendra oraz skórka gorzkiej pomarańczy. Niewielki dodatek innych przypraw takich jak: anyż, kmin rzymski, cynamon, skórka słodkiej pomarańczy, imbir, rumianek oraz kardamon dodawane są zaś dla nadania złożoności. Piwa pszeniczne są mętne i pieniste, posiadają gładką teksturę, są lekkie, orzeźwiające i wysoko nagazowane. 
To piwa o charakterystycznym chlebowo-zbożowym aromacie. Można w nich spotkać nuty goździków i bananów. W niektórych piwach, np. Witbier (piwo białe), mogą występować nuty przyprawowe – kolendra, gałka muszkatołowa oraz wanilia, pochodzące od dodatków i fenoli.


Przygotowanie:

Ważne: Sprzęty używane do warzenia dokładnie umyj i wypłukaj pirosiarczynem potasu.

Zawartość puszek rozpuść w ciepłej wodzie około 10- 15 litrach, ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia. Po dokładnym rozpuszczeniu doprowadź do wrzenia, dodaj kolendrę, skórki pomarańczy i chmiel (do dodatków świetnie sprawdzi się woreczek do chmielenia).
Gotuj przez około 30 - 40 minut (*gotowanie możesz przedłużyć do 60 minut, aromat chmielu będzie wówczas bardziej wyczuwalny – w pszenicznych piwach nie jest on jednak wymagany).
Drożdże uwodnij – do szklanki z wodą o temperaturze 25℃ wsyp drożdże, delikatnie wymieszaj, pozostaw na 20-30 minut.
Brzeczkę przefiltruj. Oddziel przyprawy oraz chmiel, aby otrzymana brzeczka była klarowna.
Po ostudzeniu całego nastawu do 25℃ przelej go do pojemnika/balonu, uzupełnij do 20 litrów wodą. Dodaj drożdże, zamknij rurką wypełnioną wodą.
Fermentuj przez około 7 – 10 dni, do osiągnięcia 0-2 °Blg.
Butelkuj z użyciem 4 g glukozy na 0,5 litra.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

piwo z brewkitu

piwo pszeniczne

domowe piwo

domowy browar

przepis na piwo

piwo białe



Newsletter