Browin Przepiśnik - Polędwiczka dojrzewająca z ziołami

Polędwiczka dojrzewająca z ziołami

Mięso i wędliny

2021-01-27 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Jeśli lubisz smak dojrzewających mięs, mamy dla Ciebie przepis, który po prostu musisz wypróbować. Dojrzewające polędwiczki przygotować możesz we własnym domu bez obawy, że rozwiną się na nich szkodliwe drobnoustroje. Dzięki dodatkowi idealnie dobranych kultur bakterii przyśpieszysz proces dojrzewania mięsa w kawałku oraz nadasz mu charakterystyczny smak i aromat.

Przepis na dojrzewające polędwiczki w ziołach

Przygotowanie:

Polędwiczki obierz z błon i tłustych części. Przygotuj bakterie (odmierz odpowiednią ilość w stosunku do wagi mięsa) i rozpuść je w ok. 50 ml wody. Do 1 l wody dodaj rozpuszczone bakterie, cukier i sól oraz saletrę potasową. Dokładnie wymieszaj. Aby przyspieszyć proces, możesz w kilku miejscach nastrzyknąć polędwiczki przygotowanym roztworem.


Polędwiczki umieść w zalewie i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś całość do lodówki, do temperatury ok. 8⁰C i pozostaw na 4 doby. Całość możesz codziennie przemieszać. Po wspomnianym czasie polędwiczki wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie obsyp ulubioną mieszanką ziół.


Tak przygotowane polędwiczki powieś na hakach – powinny się obsuszać przez 2 doby. Na pierwszych kilka godzin możesz włączyć zimny wentylator. Kiedy polędwiczki całkowicie wyschną, możesz wędzić je zimnym dymem przez ok. 3 godziny. Jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw je jeszcze na 2 doby w temperaturze pokojowej.


Zarówno wędzone, jak i niewędzone polędwiczki proponujemy zapakować próżniowo. Po tygodniu w próżni ładnie zwilgotnieją i będą gotowe do degustacji.

 Polędwiczka dojrzewająca z ziołami

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

polędwiczka

wędlina dojrzewająca

wędliny domowe

bakterie do mięs dojrzewających