Cieszymy się, że coraz liczniej nadsyłacie nam swoje przepisy i dowody na goszczenie w Waszych kuchniach naszych produktów. Jak udowadnia właścicielka instagramowego profilu @margarytzj, nasz asortyment wykorzystać mogą również weganie.
Zaproponowany jogurt wegański to doskonała alternatywa dla osób wykluczających ze swej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, gdyż wegańskie jogurty do tanich nie należą. Dlatego inwestycja w jogurtownicę i bakterie jogurtowe na pewno się zwróci. Sprawdź jakie to proste!
PRZYGOTOWANIE
Mleko roślinne, o temperaturze pokojowej, wymieszaj z odpowiednią ilością bakterii jogurtowych tj. 1 g na 2 L mleka. Całość wstaw do jogurtownicy ustawionej na 45℃ na 8-9 godzin.
Po tym czasie umieść jogurt w lodówce, żeby dodatkowo stężał. Jeśli po schłodzeniu na wierzchu jogurtu pojawi się rzadka ciecz, należy zebrać ją łyżką lub papierowym ręcznikiem.
Z 1 L napoju roślinnego otrzymujemy 1 L jogurtu. Wystarczy dodać ulubione owoce lub orzechy, aby stworzyć smaczne śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.