Któż z nas nie lubi świeżego pieczywa? To jego zapach sprawia, że robimy się głodni i trudno nam przejść obojętnie obok piekarni. Co jednak kiedy z różnych względów codzienny zakup świeżego pieczywa nie jest możliwy? Jest pewne rozwiązanie i to bez wychodzenia z domu.
Wystarczy wyposażyć się w skaładniki do wypieku chleba czy bułek i robić je samodzielnie. Nie dość, że staniemy się bohaterami domu to gratis otrzymamy apetyczny zapach, który wypełni nasze wnętrza. A nie od dziś wiadomo, że zapach ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Według zasad aromaterapii przyjemne zapachy pozwalają nam łatwiej zrelaksować się i zdystansować do problemów dnia codziennego.
Z naszym przepisem przygotujesz pyszne bułki, w dowolnym kształcie. Ich zrobienie jest naprawde proste i nie wymaga dużego nakładu pracy, także spokojnie możesz wykonać je nawet podczas HOME OFFICE.
Składniki dodaj do siebie w podanej kolejności. Wyrób ciasto rękoma na gładką kulę. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na ok 15 części i uformuj z nich wybrany kształt bułeczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia lub kamieniu do pizzy w odległości około 1 cm od siebie. Nakryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 45-60 min.
Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185℃. Piecz 20-25 minut.
PRZYGOTOWANIE W MASZYNIE DO CHLEBA:
Do pojemnika dodaj składniki płynne, sypkie oraz drożdże. Nastaw program do wyrabiania ciasta. Następnie uformuj z niego bułki i postępuj jak wyżej.