Browin - Rolada schabowa z piersią drobiową - szynkowar

Rolada schabowa z piersią drobiową - szynkowar

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis

Pyszna i soczysta rolada sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu. Możesz wykorzystać ją również w towarzystwie warzyw jako zamiennik sklepowej wędliny. Poznaj cudowny smak i aromat mięsiw przygotowywanych w szynkowarze. Jesteśmy pewni, że przepis przypadnie Ci do gustu, a Twoje domowe wyroby na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

Przepis na roladę schabową z szynkowaru

Jak zrobić roladę w szynkowarze?

Przygotowanie: 

Oliwę i przyprawy wymieszaj, tworząc marynatę do mięsa. Schab rozkrój w taki sposób, aby udało się go rozwinąć i delikatnie rozbić. Piersi pokrój w kawałki (2 cm). Zarówno schab, jak i piersi nasmaruj dobrze marynatą, resztą marynaty zalej mięso i pozostaw pod przykryciem w lodówce minimum na 2 godziny. Następnie rozbij schab, rozłóż na nim części z piersi kurczaka i zwiń w roladę. Wysokość rolady powinna być 2 cm niższa niż wysokość szynkowaru.

Tak przygotowane mięso umieść w szynkowarze. Naczynie zamknij, w mięso przez otwór w pokrywie szynkowaru wbij termometr, całość umieść w garnku z wodą (może się ona lekko gotować) - jednak ważne, aby woda była powyżej poziomu mięsa włożonego do szynkowaru. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 75 stopni zakończ parzenie. Zaczekaj aż szynkowar ostygnie (można włożyć go do zimniej wody), a następnie całość pozostaw w lodówce na min. 4 godziny. Po tym czasie można roladę wyjąć i delektować się jej smakiem.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter