Browin Przepiśnik - Salceson z golonki

Salceson z golonki

Mięso i wędliny

2021-02-24 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1

Jeśli jesteś wielbicielem domowych wędlin i preferujesz przygotowanie ich własnoręcznie, mamy dla Ciebie kolejny przepis. Będzie to nie lada gratka dla wszystkich zwolenników salcesonu, czyli wyrobu podrobowego, w którym wykorzystywane może być mięso z głowizny: policzki, ozory, ale również serce, nerki i skórki wieprzowe. Skład salcesonu może być różny, my proponujemy salceson z golonki, który najlepiej smakuje podany na chlebie, ale równie dobrze możesz go zgrillować czy usmażyć. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj znać, na ile go oceniasz.

JAK ZROBIĆ SALCESON

PRZYGOTOWANIE


1.    Mięso z golonek oddziel od kości, następnie mięso zapekluj. Do dużego garnka wlej 2-2,5 litra wody zimnej i dołóż wszystkie składniki na zalewę peklującą. Tak przygotowane mięso w zalewie peklującej odłóż na 24 godziny do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, w którym nie ma minusowej temperatury.
2.    Po peklowaniu z mięsa odlej zalewę peklującą i wlej do garnka wodę w takiej ilości, aby przykryła mięso. Gotuj tak, aby nie całkiem nie rozgotować mięsa (powinno być dobre do jedzenia, ale nie rozpadające się).
Po ugotowaniu skórę potnij w drobne paski, natomiast kawałki mięsa rozdrobnij tak, aby nie były zbyt drobne (większe kawałki wyglądają efektownie i apetycznie).
3.    Teraz wszystko razem połącz, wsyp wszystkie przyprawy wcześniej przygotowane, a na koniec dodaj żelatynę i podlej rosołem z golonek w ilości 1 litra. Dokładnie wymieszaj i napełnij tym wsadem osłonki. Końcówki dobrze zawiąż lub użyj zaciskarki do osłonek i siatek wędliniarskich.
4.    Następnie batony salcesonu przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby całkiem zakryła ona wyrób. Parz około 1 godziny w temperaturze 75⁰C. Po parzeniu salceson wyjmij na deskę, a drugą deską przyciśnij wędlinę (z niewielkim naciskiem) i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
5.    Kiedy salceson całkiem wystygnie, jest gotowy do konsumpcji.

Salceson z golonki

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

salceson

domowe wędliny

zrób to sam

golonka

jak zrobić salceson

domowe wędliniarstwo

osłonka



Newsletter