Browin Przepiśnik - Ser wędzony

Ser wędzony

Nabiał

2024-03-23 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Domowy ser to doskonała propozycja na wyśmienite danie Wielkanocne! Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a swoim wyglądem może z pewnością zachwycić Twoich gości. Wędzona wersją, jaką przygotowaliśmy sprawdzi się idealnie w połączeniu z żurawiną. Jedząc domowy ser wędzony poczujesz się jakbyś smakował prawdziwe podhalańskie oscypki. Ser ukryty pod postacią baranka dodatkowo sprawia, że nie można mu się oprzeć. Wyśmienity zapach, jaki nadaje mu podczas wędzenia buk sprawi, że wędzone sery nie raz zagoszczą w Twojej kuchni.

Przepis na domowe wędzone baranki serowe

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do temperatury 38ºC, dodaj podpuszczkę, wymieszaj krótko, ale dynamicznie. Wyłącz grzanie i pozostaw na 1 godzinę w celu wytworzenia się skrzepu. Po tym czasie skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Kostki można również pociąć pod skosem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Skrzep przełóż do chusty serowarskiej, a następnie powieś do odcieku i pozostaw przez noc na sicie w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień wlej wodę do garnka i podgrzej do temperatury 75-80ºC. Ser pokrój na kawałki ok. 120-130 g (aby zmieściły się do formy baranka). Po kawałku umieść je (najlepiej w chuście, aby się nie rozpadły) w gorącej wodzie i porcjami kilkakrotnie wyparz. Po każdym parzeniu (ok. 1 minuty) porcje odciśnij, aby pozbyć się jak największej ilości serwatki. Kiedy konsystencja masy zacznie w środku przypominać lekko rozciągliwą plastelinę, umieść ją w jednej części foremki w kształcie baranka, dociśnij i przykryj drugą częścią foremki, również mocno dociskając. Po schłodzeniu (przez 30 minut) delikatnie wyjmij baranki i zanurz je w solance na 2 godziny. Obsusz, a następnie umieść w wędzarni. Wędź 2-3 godziny w dymie bukowym, w temperaturze 30-45ºC, aż do uzyskania rumianej barwy.

Ser wędzony

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wędzony ser

wędzony ser w kształcie baranka

zostańwdomu

zostanwdomu