Browin Przepiśnik - Skoleboller – norweskie bułeczki z budyniem i kokosem

Skoleboller – norweskie bułeczki z budyniem i kokosem

Wypieki

2021-02-19 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Popularna w Norwegii oraz Szwecji przekąska, czyli skoleboller, to aromatyczne, kardamonowe bułeczki drożdżowe z waniliowym nadzieniem budyniowym, otoczone słodkim lukrem i potężną dawką wiórków kokosowych. Ten wypiek kochają wszyscy, i starsi i młodsi, nic więc dziwnego, że w obu tych skandynawskich krajach Skolebollery można kupić wszędzie – w każdym sklepiku, markecie czy kawiarni. Ty również możesz skosztować tego doskonałego smakołyku, gdyż bułeczki są naprawdę proste w przygotowaniu. A oto nasza propozycja:

Przepis na domowe norweskie bułeczki z budyniem i kokosem

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj (bez soli) przy pomocy miksera z hakami. Mleko podgrzej do temperatury ok. 35⁰C. Dodaj do miski z mąką mleko oraz jajko. Ugniataj. Dodaj sól i wyrabiaj ok. 8 minut przy pomocy miksera. Następnie dodaj masło pokrojone w drobne kawałki i ugniataj przez kolejne 5 minut. Ciasto będzie nieco wilgotne. Przełóż je do lekko wysmarowanej oliwą miski lub obsyp mąką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotuj budyń. Do miski dodaj cukier, żółtka oraz skrobię kukurydzianą (możesz zastąpić ją skrobią ziemniaczaną w identycznej proporcji). Miksuj, aż mieszanina będzie bladożółta i gęsta. Wlej mleko do rondelka, dodaj aromat waniliowy i zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia. Równomiernie, powoli dodaj mleko do miski z cukrem, stale ubijając całą masę. Po wymieszaniu wszystkiego ponownie przelej całość do rondla. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zgęstnieje. Po ugotowaniu pozostaw budyń do wystygnięcia. Jeśli krem będzie miał wyraźne grudki, możesz przetrzeć go przez sito.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę wysypaną mąką. Zroluj w długi wałek i potnij go na 12 równych części, a następnie każdą z nich uformuj w okrągłą bułeczkę. Ułóż połowę bułeczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga! Bułeczki powinny być pieczone w dość dużych odstępach – dlatego podziel pieczenie na dwie tury. Bułeczki na blasze (i pozostałe na blacie) przykryj ściereczkami i pozostaw do wyrośnięcia. 

Gdy bułeczki wyrastają – zrób glazurę. W miseczce wymieszaj cukier puder i wodę, aż powstanie ładna glazura. W osobnej misce umieść kokos. Rozgrzej piekarnik do 225⁰C. 

Gdy bułeczki wyrosną (pierwsza tura bułeczek może być pieczona już po 30 minutach), zrób na środku każdej z nich wgłębienie ok. 2-3 cm, np. przy pomocy tłuczka od moździerza. W każde wgłębienie wlej 1-2 łyżki przygotowanego kremu budyniowego, ale tak, by nie były one przepełnione (podczas pieczenia krem może bowiem wylać się z bułeczek). Posmaruj boki bułeczek lekko ubitym jajkiem. Piecz 10-12 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy bułeczki będą chłodne, wysmaruj boki bułek glazurą i natychmiast obsyp wiórkami kokosowymi. 

Skolebollery nadają się do zjedzenia przez 2 dni, ale z pewnością znikną znacznie szybciej. Smacznego!

...bo domowe jest lepsze!

drożdże

drożdżówki

budyń

kokos

domowe

skoleboller

norweskie bułki

przepis na słodkie bułki