Browin Przepiśnik - Słoikówka - łopatka w galarecie w słoiku

Słoikówka - łopatka w galarecie w słoiku

Mięso i wędliny

2019-10-09 Drukuj przepis

Słoiki skrywają w swoim wnętrzu różności. Znajdziemy w nich przyprawy, których oczywistymi przedstawicielami są sól i pieprz. Stanowią także skrytkę na cukierki, ciasteczka i płatki śniadaniowe. W okresie letnim słoiki wypełniane są ulubionymi warzywami i owocami, pozwalając nam cieszyć się ich smakiem zimą. 

Nasze babcie udowodniły nam, że to także idealne miejsce dla mięsa. Smakowity przysmak, który nosi nazwę słoikówki to mięso z galaretką przypominające konserwę. Konsystencja łopatki ze słoika świetnie sprawdza się jako delikatna domowa wędlina do smarowania na kanapki. Przepis na tuszonkę z łopatki w słoiku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i wymaga jedynie 3 składników. Przekonaj się sam, jak smakuje ten mięsny przysmak w postaci wędliny zakonserwowanej w słoiku. 

Słoikówka - łopatka w galarecie w słoiku

Przygotowanie: 

Mięso pokrój w grubą kostkę, wymieszaj dokładnie z przyprawą (opcjonalnie dodaj odrobinę soli do smaku) i umieść w słoiku, tak aby zapełnić 3/4 jego objętości. Słoiki zakręć, przełóż do garnka, którego spód wyłóż wcześniej ściereczką. Zapobiegnie to pęknięciu słoików podczas nagrzewania się dna garnka. Następnie do garnka wlej zimną wodę (na wysokość pod zakrętkę) i gotuj 3h.

Pamiętaj, aby co jakiś czas sprawdzić poziom wody- gdy spadnie on znacząco dolej wrzątku na wysokość pod zakrętkę. Użycie zimnej wody może spowodować pęknięcie słoików. 

Po 3h wyłącz grzanie i pozostaw słoiki do samoczynnego wystygnięcia. Po wystudzeniu przełóż je do lodówki na 24h. Po tym czasie Twoja słoikówka jest już gotowa! 

Mięso idealnie sprawdzi się w formie wędliny na kanapki lub możesz też zjeść je na gorąco, serwując je jako mięso w sosie własnym.​

Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!

mięso w słoiku z galaretką

tuszonka w słoiku

domowa wędlina w słoiku

słoikówka

łopatka na zimno



Newsletter