Szpinakowa gwiazda drożdżowa to przepis, który otrzymaliśmy od jednej z naszych Klientek – Pani Renaty. Uwielbiamy, kiedy dzielicie się z nami swoimi przepisami, dlatego dziś w cyklu „Przepisy naszych Klientów” chcemy podzielić się z Wami tą recepturą. To pomysł na smaczną, a przy tym zachwycającą oczy przekąskę. Choć wygląda na skomplikowaną, „gwiazda” jest tak naprawdę łatwa do przygotowania. Nadzienie skrywające ser i szpinak, w otoczeniu drożdżowej bułeczki, to fantastyczna propozycja choćby na lunch. Porcje „gwiazdy” możemy zabrać ze sobą wszędzie. Podana zaś na ciepło, np. podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, z pewnością będzie hitem. To drożdżowe cudo możecie zajadać zarówno na ciepło, jak i zimno.
Bardzo dziękujemy Pani Renacie i zachęcamy – piszcie do nas o swojej kulinarnej twórczości!
Szpinakowa gwiazda drożdżowa
Wypieki
2021-01-29
1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Po wyrobieniu masę podziel na pół i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 30 minut.
2. Ziemniaki ugotuj i zgnieć na gładkie purée przy pomocy tłuczka lub maszynki. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak oraz przyprawy. Duś aż do momentu, gdy z farszu odparuje cała woda. Purée ziemniaczane dokładnie połącz z ugniecionym twarogiem i przestudzonym szpinakiem.
3. Z każdej połowy ciasta drożdżowego wywałkuj okrągły placek o średnicy ok. 28 cm. Jeden z nich ułóż na blasze do pieczenia i wyłóż na jego środku część farszu. Następnie dookoła, po obwodzie, pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp od brzegu, utwórz z reszty nadzienia okrąg.
4. Całość przykryj drugim plackiem z ciasta. Środek z nadzieniem zabezpiecz okrągłą miseczką. Lekko dociśnij brzegi obu placków, dokładnie łącząc je ze sobą, np. przy pomocy widelca.
5. Okrąg natnij nożem promieniście wokół miseczki na równe kawałki. Każdy kawałek obróć do góry, tak by farsz był na wierzchu.
6.Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 25 minut.
...bo domowe jest lepsze!